Torsby

Kritik mot Torsby kommuns omsorgsförvaltning

1:34 min

Omsorgsförvaltningen i Torsby kommun får svidande kritik i en oberoende rapport beställd av kommunstyrelsen.

I rapporten har 21 intervjuer gjorts med politiker, chefer, medarbetare och samarbetspartners. Det visar sig att arbetsmiljön bland annat består av konflikter mellan chefer och att det råder brist i tilliten mellan förvaltningen och omsorgsnämnden.

– Jag är inte överraskad av kritiken och jag tycker den är befogad, säger socialchef Ulf Johansson. Jag tror det kan finnas många skäl och långvariga oroshärdar som fått möjlighet att växa.

Vems fel är det att det blivit såhär?

– Dels den som är förvaltningschef, dels ansvarig nämnd, dels kommunstyrelsen som har tillsyn över oss. Vi bär alla ett stort ansvar att det kunnat fortgå, säger Ulf Johansson.

Interna strider mellan chefer och den politiska ledningen, jävsfrågor och bristande ekonomiska styrningar i omsorgsnämnden trots påpekanden om att budgeten sprängs. Det är ett axplock ur den oberoende rapporten som beställts av kommunstyrelsen där Håkan Laack är ordförande.

– Vi har fått signaler tidigare att omsorgsnämnden har haft svårt att få ihop sin ekonomi och det kan ju vara ett tecken på att man måste jobba med en del organisatoriska frågor, säger Håkan Laack. Jag tycker att politiken i nämnden har tagit ansvar.