Torsby

Nio års förfest för Finnskogsskildrare

1:24 min

Trots att det är nio år kvar till 200-årsjubileumet av när Carl-Axel Gottlund började skriva sin dagbok om Finnskogens liv och leverne så börjar firandet redan nu. Startskottet gick den 28 februari och arrangörerna menar att man behöver starta så tidigt.

– Gottlund var en man som hade väldigt många järn i elden så det här tar tid, menar Åsmund Skasdammen, ordförande i Finnskogens turistförening

Carl-Axel Gottlund föddes i Finland 1796 och vid 20-års ålder, när han studerade teologi vid Uppsala universite,t fick han upp intresset för finnarna som flyttat till det som idag är Finnskogen. Boken är en detaljerad reseskildring som översattes till svenska 1931. Idag är det en kulturskatt som många forskare av Finnskogen har stor nytta av, inte minst släktforskare.

Men det är alltså nio år kvar till 200-års jubileumet då han böjade pränta ner sina dagboksanteckningar. I år är det fem arrangemang som står på tur som börjar i slutet av maj med en vandring i hans fotspår från Lekvattnet till Öyermoen på andra sidan Norgegränsen.