Uteblivet skadestånd kan ersättas - till viss del

1:21 min

Många brottsoffer får inte ut sina skadestånd. Den som ska betala skadeståndet kanske saknar pengar eller så saknas en känd gärningsman helt och hållet. Men trots det så kan man som brottsoffer ändå få en ersättning från försäkringsbolag eller brottsoffermyndigheten.

Om man blivit utsatt för t ex en våldtäkt eller en misshandel men ingen har dömts för brottet, eller om den dömde inte har några pengar, så kan man som brottsoffer ändå få en ersättning. Något förenklat kan man säga att man får ut pengar genom hemförsäkringen, och om man inte har en hemförsäkring så kan man vända sig till brottsoffermyndigheten.

Men ibland är det så att brottsoffermyndigheten och försäkringsbolagen betalar ut en lägre summa pengar än vad som står i domen. Det här kan dom göra eftersom deras ersättning inte egentligen har något med skadeståndet i domen att göra. Vi hör Per Rubing, brottskadechef på Brottsoffermyndigheten:

– Skadestånd är en sak och försäkringsersättning är en sak. Om praxis säger 75 000 så betalar vi ut det, sedan har brottsoffret möjlighet att kräva gärningsmannen på pengar.

Enligt Per Rubing ska det inte vara något problem att få ut ersättning.

– Om man känner till systemet. Man måste vara tillräckligt informerad om hur man ska gå till väga.