Värmlands tingsrätt. Foto Roy Malmborg/SR
Hagfors

Kvinna friad från misstanke om mutbrott

En kvinna från Hagfors som stått åtalad för mutbrott efter att ha fått ärva en man som hon var vårdgivare åt har nu friats i Värmlands tingsrätt.

Kvinnan lärde känna mannen när hon arbetade inom hemtjänsten och även var hans kontaktperson. Då deras yrkesmässiga kontakt avbröts fortsatte de att umgås privat och kvinnan tog på sig rollen som hans goda man. Hon åtog sig även att ta hand om mannens lägenhet då han flyttade till ett annat boende.

Mannen ska enligt kvinnan en gång ha sagt att hon skulle få ärva honom och att det skulle finnas ett brev till henne. Då mannen avled städade kvinnan ur hans lägenhet och fann då brevet som visade sig vara ett testamente, och kvinnan gick då till överförmyndaren. Detta gjorde testamentet gällande, men hon rörde inte arvet. Riksenheten för korruption utredde händelsen och kom fram till att arvet var en otillbörlig belöning för kvinnans tjänsteutövning.

Nu friar alltså tingsrätten. Enligt tingsrätten är det sådana speciella förhållanden att testamentet inte ska anses vara belöning för tjänsteutövning. Bland annat anser tingsrätten det styrkt att det handlade om ett mycket djupgående vänskapsförhållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".