Foto: Jessica Gow / Scanpix.
Ökande skolk

Allt fler mister studiebidraget

Allt fler gymnasieelever får sitt studiebidrag indraget på grund av för mycket skolk. Under första kvartalet i år var det 900 fler som blev av med studiebidraget jämfört med samma period förra året.

Hur många som blivit av med sina studiebidrag i Värmland hittills i år finns det ännu inga uppgifter om. Förra läsåret fick 391 gymnasieelever i Värmland, 3,4 procent, sitt studiebidrag indraget på grund av skolk.

Under förra läsåret, 2010/11, ledde skolk till att studiebidraget drogs in för 16 200 elever, 4,3 procent av eleverna, på landets gymnasieskolor.

Studiebidraget är 1 050 kronor i månaden, som betalas ut under tio månader per år, undantagen är juli och augusti. Det betalas ut från det kvartal då man fyller 16 år. Bidraget betalas ut till föräldrarna tills eleven fyllt 18 år.

Störst andel elever som fick studiebidraget indraget på grund av skolk förra läsåret (2011/2012) fanns i Stockholms län. Där var andelen 5,8 procent av gymnasieeleverna. Lägst andel, 2,5 procent, hade Gävleborgs län. Snittet för riket var 4,3 procent.

Samtidigt som antalet avstängda elever ökat ser Centrala studiestödsnämnden (CSN) tecken på ökad närvaro. CSN tänker följa utvecklingen noggrant för att kunna dra säkrare slutsatser om de nya reglernas effekt på skolket. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".