Karlstads universitets rektor Åsa Bergenheim. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
Fyra fakulteter blir två

Ny organisation för universitetet

Lättare att arbeta
2:23 min

Karlstads universitet ska organisera om för att få färre och större enheter inom universitetet. Målet är att omorganisationen ska skapa bättre förutsättningar för universitetets utbildning och forskning.

Åsa Bergenheim, rektor för Karlstads universitet, berättar att den nuvarande organisationen med fyra fakulteter infördes 2006. Den nya organisationen träder i kraft den första januari nästa år. Inga jobb ska försvinna i samband med omorganisationen.

– Det nya är att vi går från fyra fakulteter till två fakulteter och från ett stort antal insitutioner och avdelningar till ett färre antal större institutioner och avdelningar, säger Åsa Bergenheim. Därmed tycker vi att vi får en bättre fungerande organisation som är mer resurseffektiv och lättare att arbeta inom.

Det är väl inte så länge sedan ni omorganiserade senast?

– Vi har haft en organisation som har fungerat bra under några år, men nu är vi i ett läge där vi måste formera oss på ett annat sätt för att få bättre verksamhet och bättre möjligheter att både styra och följa upp det som händer hos oss, säger Åsa Bergenheim.

Fotnot: En fakultet vid universitetet är en organisatorisk enhet med ansvar för forskning och utbildning inom en ämnesgrupp. Den delas sedan in i institutioner, som sedan delas upp i avdelningar, allt utifrån ämnestillhörighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".