Valborg

Få föräldrar oroar sig för tonårssupande

Bara sex procent av tonårsföräldrarna i Värmland är oroliga att deras femtonåringar kommer att dricka alkohol på valborg.Det visar en ny Sifoundersökning bland föräldrar till femtonåringar. Motsvarande siffra för landet som helhet är också sex procent.

I dagarna får drygt 3 000 tonårsföräldrar en bok från Statens folkhälsoinstitut med fakta, råd och tips för att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol.

– Av erfarenhet vet vi att valborg är en kväll då många tonåringar dricker alkohol för första gången i sitt liv. Som förälder kan man hjälpa sin tonåring att säga nej genom att inte acceptera drickande före 18 års ålder, säger Maude Johansson, samordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Värmland.

På uppdrag av Statens folkhälsoinstitut ställde Sifo under perioden 2-10 april följande fråga per telefon till 100 föräldrar till femtonåringar i Värmland: "Är du orolig att din tonåring, född 1996, kommer att dricka alkohol på valborg?" Samma fråga ställdes till 2 100 föräldrar i hela landet.

Resultat för Värmland, med resultat för riket inom parentes: Ja, mycket: 1 (1) procent, ja, ganska: 5 (5) procent, nej, inte särskilt: 20 (23) procent, nej, inte alls: 74 (71) procent, tveksam, vet ej: 0 (0) procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".