Kristinehamn

Ny satsning ska ge fler invånare

"Vi måste få fler jobb"
1:33 min

Kristinehamns kommun vill växa och få fler invånare. Men hjälp av ett 46-punktsprogram som bland annat rör förbättringar av boende, turism och sysselsättning så ska kommunen bli mer attraktiv.

Kristinehamns kommun vill bli fler invånare med hjälp av en förbättring av kommunen i 46 punkter. Alla ska genomföras före nyår och inte ha kostat mer än två miljoner kronor. Punkterna rör förbättringar för turism, skola, boende, sysselsättning och näringslivsklimatet.

– Näringslivet är det allra viktigaste för att vi ska få fler kommuninvånare. Får vi ett positivt näringsliv som inte bara går bra, det ska anställa människor också, säger kommunchef Anders Dahlén.

Det är inget jättelikt tapp som kommunen har gjort de senaste åren. Sedan millenieskiftet har befolkningen minskat med 600 personer till 23 698 invånare. 52 procent är över 45 år att jämföra med rikets genomsnitt som är 44 procent.

Exempel på punkter som nu ska genomföras är : Att skapa ett näringslivspolitiskt program, mötesplatser för näringslivet, kartlägga företagens behov av arbetskraft, få andra program i gymnasieskolan, få en samverkan skola näringsliv och öka marknadsföring och bostadsbyggandet.

Hälften av punkterna handlar om kommunens näringsliv och Madelen Richardsson, chef för näringslivssamverkan, ser handlingsplanen med Kristinehamn som lager logistik och transportcentrum med den multimodala terminalen med både hamnen, järnvägen och väg, som en av de viktigaste punkterna om näringslivet. Men det ger inte så många jobb.

– Lager idag är inte några jättestora arbetsgivare, för det är så mycket datoriserat men det klart att alla arbetstillfällen vi kan få till Kristinehamn är av värde, säger Madelen Richardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".