Två får fängelse i ekobrottshärvan

Under fredagen kom domen mot de tre män som misstänkts för inblandning i den stora ekobrottshärvan, där flera av de dömda har kopplingar till det kriminella MC-gänget Hells Angels. Två av männen får fängelse.

I maj förra året kom domen mot femton personer som åtalats i den stora härva av grova skatte- och bokföringsbrott som polisen nystat upp. Tre män som var sjuka under rättegången fick sin dom idag.

En 42-årig man från Johanneshov och en 37-årig Karlstadsbo får fängelse i ett år och tio månader respektive ett år och tre månader. De båda har drivit företag och gjort sig skyldiga till grova skatte- och bokföringsbrott genom att systematiskt skicka falska fakturor. På så sätt har de kunnat undgå skatt och göra stora skatteavdrag. De har också förfalskat uppgifter i bokföringen. Förutom fängelse får männen också näringsförbud i fem år.

En 38-årig man från Umeå som varit inblandad döms för bokföringsbrott till villkorlig dom och samhällstjänst.

Totalt har femton personer nu dömts i den stora ekobrottshärvan. Huvudmannen, en 63-årig man från Kristinehamn, dömdes till fem års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".