1 av 3
Lennart Nilsson, instruktör på utbildningen för nya deltidsbrandmän i Arvika. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
2 av 3
Elin Kyrksjö och Johnny Bergman tycker att IVPA är viktigt. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
3 av 3
Kursdeltagarna övade hjärt/lungräddning på en docka. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
Arvika

Fler utbildas för räddning i väntan på ambulans

"Det är en jämlikhetsfråga"
1:52 min

Nu ska ytterligare två av brandkårerna i Arvika och Edane börja åka ut vid akuta sjukdomsfall, så kallade IVPA, I väntan på ambulans-larm.

Det är heltidskåren i Arvika och deltidskåren i Edane som nu tillkommer. Vi besökte en kurs i Arvika där nya deltidsbrandmän utbildas bland annat i hjärt-lungräddning. Lennart Nilsson var instruktör under utbildningen och han tycker IVPA är mycket viktigt.

– Det är ju en jämlikhetsfråga egentligen, säger Lennart Nilsson. Det är ju en bit för ambulansen att köra och för att känna trygghet är det bra att det kommer någon till dem som kan ta över ansvaret.

Torsby blev för 20 år sedan först i Värmland med IVPA. I Arvika kom det igång utanför tätorten 2006 och i fjol åkte räddningstjänsten i Arvika och Edane på 400 IVPA-larm.

Två av deltagarna i den senaste kursen var Johnny Bergman från Edane och Elin Kyrksjö från Charlottenberg. De håller med om att IVPA är viktigt.

– Framför allt att komma fort till den som behöver hjälp, säger Johnny Bergman.

Men ska verkligen brandmän göra detta?

– Ja, det tycker jag verkligen. Vi är ju först på plats och är det ett hjärtstopp så är sekunderna viktiga.

– I Charlottenberg har det varit väldigt nyttigt, säger Elin Kyrksjö. Det tar ju upp till en halvtimme innan ambulansen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".