I april 2009 slog polisen till på en rad adresser, bland annat mot Hells Angels klubblokal i Härtsöga. Foto: Lars Hedelin/Scanpix.

Fria trots dom för ett år sedan

"Det är inte rimligt"
1:25 min

Det var den största rättegången i värmländsk historia. Flera personer med koppling till mc-gänget Hells Angels dömdes till långa fängelsestraff för grova skattebrott. Men ett år efter domen går de dömda fortfarande fria.

Det var en mastodontutredning som lades på åklagarens bord i slutet av 2009. 17 åtalade och 33 000 sidors utredningsmaterial skulle avverkas i rätten. Det handlade om grova skattebrott, grova bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen.

När så den ursprungliga åklagaren tvingades sjukskriva sig på grund av stress tvingades rätten göra en paus. Två nya åklagare kallades in, och efter någon månad kunde rättegången fortsätta.

Den 26 maj 2011 kom så domen - drygt två år efter att personerna häktades för första gången. Domarna överklagades till hovrätten - och i väntan på det får personerna som är dömda i tingsrätten - gå fria.

Rättegången i hovrätten startar den 15 oktober. Tio dagar är avsatta, men det kan bli fler. Lägg därtill att det kommer dröja ytterligare en tid innan de slutgiltiga domarna kommer - och det har gått nästan fyra år från det att personerna häktades till att de får kliva in i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".