Foto: Nina Eriksén
Konflikt

Strejk på bilprovningen allt närmare

Allt tyder på att den varslade konflikten mellan fackförbundet Unionen och Arbetsgivarna träder ikraft i morgon eftermiddag.

Tjänstemannafacket Unionen sa idag ja till medlarbudet på bilprovningens område. Arbetsgivarparten Almega sa däremot nej. Vad som händer nu är oklart. Medlarna står till förfogande men i morgon rullar strejken i gång på omkring var tredje bilprovningsstation om parterna inte hinner når en uppgörelse innan dess.

I Värmland stängs fem bilprovningsstationer från och med klockan 16 medan de övriga sex håller öppet som vanligt. Om ingen uppgörelse nås går personalen vid stationerna i Arvika, Hagfors, Tullholmsviken i Karlstad, Sysslebäck och Årjäng ut i strejk och stationerna stängs.

Nästa vecka, den 15 maj, tas resten av stationerna inom Svensk Bilprovning ut i strejk.

Även Sveriges television och Sveriges radio kan drabbas strejk. När det gäller varslen inom public service så blir den första märkbara effekten för lyssnarna om det blir strejk att Sveriges radio efter någon vecka inte längre spelar musik. Dessutom blir det inga sändningar från svt 2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".