Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Arbetsmarknad

(C)-kritik mot höjd arbetsgivaravgift

"Ett oansvarigt förslag"
1:33 min

Socialdemokraternas förslag om en höjning av arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år skulle innebära stora kostnader för Värmland. Det menar centerns partiledare Annie Lööf.

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för anställda som är under 26 år. Nu har Centern tagit fram nya siffror från Statistiska centralbyrån, som visar vad den slopade halvering som Socialdemokraterna föreslår skulle kosta.

I Värmlands län handlar det om en kostnadsökning på 472 miljoner kronor. Näringslivet står för den största biten, för kommunerna ligger ökningen på 60 miljoner och för landstinget 12 miljoner.

– Det är ungefär 20 000 under 26 år i Värmland som arbetar. Om Socialdemokraternas förslag om en höjning av arbetsgivaravgifterna blir verklighet skulle det innebära att företagen måste betala ytterligare 30 000 kronor per person och år och det skapar inga fler jobb. Det är ett oansvarigt förslag, tycker Annie Lööf.

– Vi vill använda pengarna från en höjning bland annat till att utbilda ungdomar. Ett nytt kunskapslyft, säger Ann-Kristin Johansson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".