Foto: Ingvar Karmhed/ Scanpix
Karlstad

Många bilister struntar i blinkers

Bilisterna i Karlstad är mycket dåliga på att använda blinkers. Fyra av tio, 40 procent, struntar i att använda blinkers när de svänger.

Det visar en undersökning av 700 trafikanters blinkersanvändning i två korsningar i Karlstad som Motormännens lokalklubb gjort.

– Det mycket anmärkningsvärt att så många låter bli att använda blinkers eftersom det ökar olycksrisken och skapar ilska hos medtrafikanternas, säger Birgitta Karstensson ordförande i Motormännens lokalklubb i Karlstad.

– Tyvärr är yrkestrafikanterna lika dåliga som privatbilisterna på att använda blinkers. Yrkesförare ska vara ett föredöme och därför är det särskilt viktigt att yrkestrafiken tar till sig av vår undersökning, säger hon.

Motormännen vill att fler trafikanter ska använda blinkers. Ett led i att öka blinkersanvändningen och därmed säkerheten är att övervakningen blir bättre.

– Att inte blinkar skapar inte bara osäkerhet och förvirring, utan också ilska hos medtrafikanterna. Det är farligt och kan leda till olyckor. Ska vi minska de mindre allvarliga olyckorna måste fler trafikanter använda blinkers, avslutar Birgitta Karstensson.

Undersökningen gjordes vid Clevegatan, Prästgårdsvägen i Skoghall och vid Våxnäsgatan-E18 i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista