Mikael Korhonen blev placerad i särskola på felaktiga grunder. Arkivbild: Malin Björk/P4 Värmland.

Skolinspektionen ger Mickael rätt

1:22 min

Skolinspektionen riktar nu stark kritik mot Kristinehamns, Karlstads och Säffles kommuner för att de placerade Mickael Korhonen i särskola på felaktiga grunder.

Kommunerna hade inte gjort tillräckliga utredningar innan de placerade honom i särksola och Mickael Korhonen är lättad över beskedet.

– Det är så underbart! För mej själv gör det en väldig lättnad.

I åtta år gick Säfflebon Mikael Korohnen i särskolan utan att det fanns en ordentlig utredning som grund. Han gick i skola i Karlstads, Kristinehamns och Säffles kommuner, och skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot kommunerna.

Mickael Korhonen, som idag är 19 år, håller nu på att läsa in gymnasiet. Han är besviken på kommunerna och säger att han alltid vetat att han inte hört hemma i särkolan.

– Det har jag känt på mej liksom, det var jobbigt att veta om det. Jag är besviken på kommunerna, någon gång i tiden kommer jag kunna släppa det här och gå vidare.

Kommunerna måste nu se över sin verksamhet, skriver skolinspektionen i sitt beslut.

Ingen av kommunerna kunde under dagen svara på hur de ser på kritiken från skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista