Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga åtgärder efter Migrationsverkets miss

Publicerat fredag 11 maj 2012 kl 16.43
"Hoppas att rättvisa skipas"
(1:42 min)
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Migrationsverket svarar nu på JO-anmälan om handläggningen av utvisningsärendet kring familjen Pirgul från Karlskoga. Verket erkänner att de gjort fel, men inte tillräckligt fel för att någon ska klandras.

I mitten av december sattes Mahmoud Pirgul på ett flyg från Örebro till Kabul i Afghanistan. Trots att han är sjuk i cancer och hade ett läkarintyg på att han behövde avancerad vård. Kvar i Karlskoga var mamman Natalia och de tre barnen. Efter flera års utredning och många vändor utvisades Mahmoud ur Sverige. Resten av familjen kunde inte skickas samma väg, eftersom de är medborgare i Ryssland och inte skulle tas emot i Afghanistan.

Den 1 november i fjol fastslog Migrationsverket att familjen inte fick uppehållstillstånd i Sverige, ett beslut som heller inte gick att överklaga. Men familjen, via deras juridiska ombud Thabo Muso, anmälde verket och den tjänsteman som haft hand om ärendet, till Justitieombudsmannen.

Nu svarar Migrationsverket på kritiken. Man säger att handläggaren förvisso varit otydlig i beslutet och i delar även kommit med felaktiga uppgifter. Men Migrationsverket anser att misstagen ska ses som ringa, och att det inte bör leda till någon åtgärd.

– Jag är glad över att man håller sig till sanningen så långt att man säger att man gjort fel när man utvisat personer till ett land som man inte ska utvisas till, säger Thabo Muso, som är familjens ombud.

Men både han och familjen Pirgul tycker att det är fel att ingen kladras för misstaget.

– Det ledde till att två unga människor satt frihetsberövade i sexton dagar. Det betraktar inte jag som ett ringa tjänstefel och det betraktas inte som ett ringa tjänstefel av Högsta Domstolen heller. Det här var goda, men väntade nyheter och jag hoppas att rättvisa skipas, säger Thabo Muso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".