Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bland de första i länet med en plan

Så vill Forshaga minska barnfattigdomen

Publicerat lördag 12 maj 2012 kl 12.37
"Låg eller ingen avgift"
(1:29 min)
Forshagas kommunalråd Angelica Rage hoppas på stora förbättringar för barn i fattiga familjer. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radios arkiv

Läxhjälp, gratis kulturskola och större möjligheter för ungdomar att tjäna pengar. Så ska Forshaga minska barnfattigdomen.

Barnfattigdomen ökar i Värmland och Rädda barnen har uppmanat kommunerna att ta fram en handlingsplan för hur barnfattigdomen kan minska. Forshaga är en av de första kommunerna i länet som tagit fram en handlingsplan och Angelica Rage, socialdemokratiskt kommunalråd, tror att handlingsplanen kan göra skillnad.

– Vi vill fortsätta att ta bort avgifter på kultur- och fritidsaktiviter, vi vill ha bra mat i skolan så att vi ser att alla barn äter sig mätta. Vi ser att barn inte får tillräckligt mycket mat på helgerna. Så därför har vi sett till att vi har bra matsedlar på fredagar och måndagar, säger Angelica Rage, socialdemokratiskt kommunalråd i Forshaga.

Enligt Rädda barnen är 14 procent av de värmländska barnen fattiga. Den handlingsplan som kommunstyrelsen ska anta nästa vecka föreslår bland annat att man låter barn i familjer med försörjningsstöd tjäna upp till 22 000 kronor utan att det påverkar familjens bidrag. Man föreslår också att läxhjälp ska erbjudas och att kultur- idrottsskola ska bli avgiftsfri. Dessutom ska kommunen arrangera gratis aktiviteter under skolloven.

– Alla barn ska kunna ha någonting roligt att göra på sportlov, i början och slutet av sommarlov, och de aktiviteterna ska innehålla mat och till en väldigt låg eller ingen avgift, säger Angelica rage.

Hon vill också hitta sätt att inte peka ut någon, på grund av risken att det kan slå tillbaka så att föräldrar vägrar att ta emot hjälp, så att barnen blir lidande.

– Därför är det viktigt att göra saker där det inte spelar någon roll om din mamma är rik eller fattig, säger Angelica Rage, utan du kan spela fiol, du kan gå på teater, du kan göra en massa saker i alla fall. Du blir inte utpekad. Sen är inte det här färdigt. Det löser inte alla problem, men det är i alla fall en bit på väg att ge alla en bättre uppväxt.

I förslaget står också att nolltolerans ska råda mot att barnfamiljer blir bostadslösa och att alla som gått ut nian erbjuds minst tre veckors sommarjobb av kommunen, något som redan sker. Handlingsplanen väntas antas när kommunstyrelsen träffas på tisdag den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".