Rose-Marie Flood på polisen i Värmland. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Värmlandspolisen näst bäst i landet

"Nästan bara färska ärenden"
1:31 min

Polisen i Värmland är näst bäst av landets polismyndigheter på att få förundersökningar klara och överlämnade till åklagare. Bara Västerbotten är bättre. Det visar statistik för 2011.

Och Värmland har legat högt i många år. RoseMarie Floodh, biträdande operativ chef med ansvar för utredningar, tror det det bland annat beror på storsatsningen häromåret på att beta av utredningshögarna.

– I dag jobbar vi med i stort sett färska ärenden, vilket ger en större möjlighet att komma i mål med åtal och fällande dom, säger Floodh.

Enligt Rose-Marie Floodh har de satsat på utbildningar för förundersökningsledare och för nya poliser som får lära sig mer om utredningar på fältet. 21,3 procent av de ärenden som kommer in till Värmlandspolisen går vidare till åklagare, näst bäst i landet, men det handlar ändå bara om en dryg femtedel som går till åtal.

2015 försvinner länsindelningen för polisen och Rose-Marie Flood på polisen i Värmland tror att en gemensam polismyndighet kan innebära att den här statistiken kan förbättras ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".