Karlskoga

Krav på ökat stöd till hyresrätter

1:47 min

Om det ska bli några nya hyreslägenheter i orter som tappar invånare så måste staten stötta de kommunala bostadsbolagen. Det säger Hyresbostäders vd i Karlskoga.

– Hur det än är så kan man se att det nästan inte finns några privata aktörer som producerar hyresrätter, säger Ann-Christine Kvist på kommunala Hyresbostäder.

Efter att över 1000 lägenheter rivits i Karlskoga dom senaste 10 åren så ska Hyresbostäder i höst börja bygga nytt i Karlskoga. En ovanlig satsning i en krympande ort.

När Hyresgästföreningen på måndagen ordnade en seminariedag i just Karlskoga om hur hyresrätten ska bli attraktivare i orter som krymper så stod statens roll mycket i centrum.

Många anklagade regeringen för att missgynna hyresgästerna. En av dom var den socialdemokratiska riksdagsmannen Jonas Gunnarsson.

– Om man äger sin villa eller sin bostadsrätt, så får man stöd för att bygga om sitt kök. Såna stöd finns inte alls till hyresrätten, och det är ganska underligt.

Han vill att reglerna för det så kallade rot-avdraget ska ändras så att dom blir mer lika för både villaägare och hyresgäster.

Hans politiska motståndare, moderaten Lotta Olsson från Örebro, var inne på samma linje.

Men tanken från Hyresbostäders VD om att staten dessutom på något sätt borde stötta kommunala bostadsbolag att bygga nytt var hon inte alls lika intresserad av.

– Frågan är vem som ska finansiera nyproduktionen. Om det är de som bor i bostäderna, eller de som inte gör det - vilket det indirekt blir om det ska skattefinansieras, säger hon.