Eije Larsson är kanslichef på Värmlands fotbollsförbund. Foto: Roy Malmborg
Föreningslivet

Föreningar rasar mot nytt momsförslag

EU-kommisionen vill att svenska föreningar ska behöva betala moms i framtiden.

Förslaget har fått skarp kritik, bland annat från finansministern Anders Borg.

Och missnöjet är stort även ute i föreningslivet.

De nya reglerna skulle göra jobbet ännu tuffare för bland annat kassörer, det säger Rosie Johansson på Värmlands ridsportförbund.

– Det blir ju mycket mer arbete för många föreningar och mer kostnader om anställningar måste göras, säger Rosie Johansson.

– I dag sitter förtroendevalda som kassörer som inte har ekonomkunskaper och ska alltså redovisa moms, precis som företag, säger Eje Larsson på Värmlands fotbollsförbund.

Utredningen Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv (SOU 2002:74) föreslår momsbeläggning av ideella föreningar för den näringsverksamhet dessa bedriver. Syftet är bland annat att tillse att den ideella sektorn inte utövar konkurrenssnedvridande verksamhet.

Korvförsäljning, parkeringsavgifter, tjänster som utförs för att få in pengar, reklam och sponsring är ersättningar som det kommer att behöva betalas en moms på.

Medlemsavgifter och bidrag från stat och kommun kommer inte att momsbeläggas och inte heller anmälningsavgifter och inträdesavgifter till matcher.

Det här och mycket mer måste kassören kunna samtidigt som han eller hon också måste veta hur och villka avdrag som kan göras vad gäller momsinbetalningarna.

– Det ställer ju till det, det är ju svårt att få tag på kassörer redan nu, säger Jukka-Pekka Laine, kanslist pä Värmlands handbollsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista