1 av 5
Rolf Sandberg, operativ chef vid Polisen i Värmland, vid den presskonferens som inleddes klockan två i eftermiddag. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
2 av 5
Hells Angels gård i Härtsöga utanför Karlstad. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
3 av 5
Skylten som berättar vem som huserar på gården i Härtsöga. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
4 av 5
Polisen i Värmland slog till tidigt imorse. Till sin hjälp hade man nationella insatsstyrkan. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
5 av 5
Polisbil vid HA:s gård i Härtsöga. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
Värmland

Nio greps efter tillslag mot Hells Angels

2:24 min

Klockan sex på tisdagsmorgonen gjorde polisen en av de största insatserna någonsin i Värmland. Flera husrannsakningar gjordes, däribland i Hells Angels lokal i Härtsöga. Nio personer sitter nu anhållna misstänkt för bland annat grova bokföringsbrott, grova bedrägerier och utpressning.

– Vi samlades klockan fem och klockan sex slog vi till mot 25 olika adresser. De nio personer som var anhållna i sin frånvaro greps misstänkta för grov ekonomisk brottslighet samt utpressning, säger Rolf Sandberg, operativ chef på polisen i Värmland och den som ledde morgonens insats.

I februari fick polisen nys om att det pågick brottslig verksamhet i det värmländska finansbolaget. Sedan dess har drygt hundra personer från polisen i Värmland och Örebro tillsammans med Skatteverket och Kronofogdemyndigheten jobbat med att nysta upp härvan. 

– Vi har främst tagit bokföringsmaterial och datorer i beslag, men vi hittade också vapen, dopingpreparat och narkotika, berättar Rolf Sandberg, som också är mycket nöjd med insatsen.

De nio personer som just nu sitter anhållna är alla från Värmland. En av dem äger det värmländska finansbolaget, några jobbar åt bolaget och andra driver eget. En av dem har tidigare varit president för Hells Angels i Karlstad och han dömdes för ett år sen till fem års fängelse för grov ekonomisk brottslighet i samband med det stora tillslag polisen gjorde 2009 och det beklagar Rolf Sandberg. Ägaren till finansbolaget har också försökt köpa klubblokalen i Härtsöga för att sedan överlåta den på en medlem.

Hells Angels & finansbolaget

Här är dokumentet som visar kopplingen mellan Hells Angels och det värmländska finansbolaget.

Kontraktet gäller köpet av Hells Angels klubblokal i Härtsöga utanför Karlstad. Bakom bolaget som vill köpa lokalen för att sedan via ett transportköp överlåta det på HA-medlemmen står bland annat ägaren till finansbolaget.

Köpet har legat hos Lantmäteriet i Uddevalla under en tid eftersom myndigheten begärt in kompletteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista