Varg i Lycksele djurpark. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Rovdjur

Jägarorganisationer blandas samman

1:40 min

Svenska jägareförbundet tycker att det är problematiskt att de blandas ihop med Jägarnas Riksförbund, eftersom deras vargpolitik skiljer sig helt.

– Det när nog vanligt att folk gör det och ibland en beslutsfattare och det är olyckligt för att vi har lite olika inriktningaroch vi har ju också ett allmänt uppdrag i Jägareförbundet som gör att vi har ett utökat ansvar, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Jägarnas riksförbund, som säger nej till all varg som lever fritt, är det mindre förbundet. Svenska jägareförbundet är det större, med cirka 150 000 fler medlemmar.

En väsentlig skillnad ligger i att Svenska jägareförbundet har ett allmänt uppdrag från staten och Jordbruksdepartementet, att leda delar av viltvården och jakten i landet.

Men jägarnas riksförbund har inte något statligt uppdrag.

Sen skiljer sig även förbundens åsikter åt, till exempel när det kommer till vargfrågan.

Svenska jägareförbundet vill alltså minska den nuvarande stammen något, men vill inte alls förknippas med en annons som Jägarnas riksförbund har just nu där de säger nej till all frilevande varg.

I annonsen finns en bild på en varg med ett hårkors över halsen.

Svenska jägareförbundet tror att det andra förbundet försöker värva medlemmar som sympatiserar med såna åsiker.

– Men jag hoppas ju och tror att man ser till att den här typen av värvningskampanjer med den här typen av affischer är en engångsföreteelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista