Här, på Karolinen i Karlstad, sitter myndigheten Sadev. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Sadev

Myndighet i Karlstad får kritik

1:36 min

Tid och pengar är vad som behövs för att myndigheten Sadev ska bli effektiv. Det menar generaldirektören Gunilla Törnqvist.

Sadev ligger i Karlstad och jobbar med att utvärdera biståndspolitik, men enligt en rapport från Statskontoret är inte Sadevs arbete tillfredsställande.

– Att bygga upp en sådan här myndighet tar tid, man ska ha mycket stor respekt för uppdraget. Men jag hoppas att vi inför nästa år ska få lite mer medel, säger generaldirektören Gunilla Törnqvist.

Sadev är en ganska ny och anonym myndighet. Verksamheten började 2006 och på kontoret i Karlstad jobbar 16 personer med att utvärdera svenskt bistånd. Enligt Statskontoret finns en del brister i deras arbete. Men Gunilla Törnqvist, som välkomnar Statskontorets rapport, menar att myndigheten ändå har potential att utföra sitt arbete.

– Vi kan leverera det som behövs, men det är viktigt att vi får tydliga och bra förutsättningar till det.

I Statskontorets rapport framgår också att myndigheten ligger just i Karlstad gör att det är svårt för dem att rekrytera personal och bidrar till svårigheter i verksamheten. Men om myndigheten behöver flyttas vill Gunilla Törnqvist inte uttala sig om.

– Det är en fråga som jag inte äger, det är regeringens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista