1 av 2
Den misstänkte 28-åringen vid dagesn förhandlingar i tingsrätten. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Jonatan Björck
Värmlands Finans

Åtta häktades - en släpptes på fri fot

2:01 min

Åtta av de nio som greps i razzian mot bland annat Värmlands Finans häktades under fredagen, misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. En person släpptes på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.

Det var en känslofylld dag för många av de misstänkta. Häktningsförhandlingarna hölls i två salar i Värmlands tingsrätt och flera av dem som nu häktats brast i gråt vid förhandlingarna.

Huvudmannen, den 28-årige ägaren av Värmlands Finans, häktades på sannolika skäl misstänkt för bland annat sex fall av grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

– Det handlar om bolagstämningar och osanna fakturor som har bokförts. På det sättet har de skaffat sig pengar, säger åklagaren Katarina Ringertz.

En 48-årig Hells Angels-medlem, som för ett år sedan dömdes till fem års fängelse för grov ekonomisk brottslighet, misstänks för medhjälp till grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Bland de häktade finns också 28-åringens sambo och bror. Sambon, en 26-årig kvinna, har suttit i styrelsen för Värmlands Finans och misstänks nu för medhjälp till trolöshet och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Tingrätten beslutade att också hon skulle häktas. Brodern, 25 år, är yngst bland de inblandade och häktades misstänkt för flera fall av grovt bokföringsbrott, två fall av grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bedrägeri.

Alla inblandade har nekat till anklagelserna. De som häktats har fått restriktioner och får i princip inte ha någon kontakt med omvärlden. En person har satts på fri fot, men han är fortfarande misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Sammanlagt nio personer greps i tisdags när polisen gjorde det största tillslaget i värmländsk historia mot grov ekonomisk brottslighet. Åklagaren menar att de misstänkta har bedrivit omfattande bolagsplundring och bokföringsbrott.

Åtal ska vara väckt senast den 1 juni.

Här är de häktade

28-årig man från Karlstad

Pekas ut som huvudman i hela härvan. Vd och huvudägare i Värmlands Finans.
Häktad för flera fall av grovt bokföringsbrott, trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

38-årig man från Karlstad

Ägare till bland annat ett café i Karlstad. Häktad för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

43-årig man från Karlstad

Välkänd inom näringslivet i Karlstad, driver bland annat ett teknikföretag. Häktad för trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

48-årig man från Karlstad

Medlem och tidigare ledare i Hells angels. Dömdes för ett år sedan till fem års fängelse för liknande brottslighet. Han har överklagat domen till Hovrätten. Häktad för medhjälp till trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

26-årig kvinna från Karlstad

Styrelseledamot i Värmlands Finans och sambo med den utpekade huvudmannen. Häktad för grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman.

62-årig man från Karlstad

Driver ett serviceföretag i Karlstad. Häktad för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bedrägeri.

43-årig man från Hammarö

Driver ett finansföretag. Häktad för grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

25-årig man från Karlstad

Bror till den utpekade huvudmannen. Häktad för totalt sex punkter, bland annat grovt bokföringsbrott.

En 28-årig man från Karlstad släpptes på fri fot, men är fortsatt misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista