Carl-Gustaf Bornehag, professor i Folkhälsovetenskap
Karlstad Universitet

Gifter i PVC-golv tas upp via huden

1:29 min

Ftalater från PVC-golv tas bland annat upp via huden. Det visar en studie på 83 slumpmässigt utvalda spädbarn i Värmland som gjorts vid universitetet i Karlstad.

Ftalater används bland annat som mjukgörare i PVC-golv. Studien visar att spädbarn som har PVC-material på golvet i sina sovrum hade högra halter av vissa ftalater i urinen.

Ftalater som används i PVC-golv är förbjudna i leksaker för små barn på grund av hälsorisken. Ftalater kan orsaka astma eller allergier.

– Den misstanke vi har är att ftalaterna är hormonstörande, vilket har många konsekvenser. Det kan hänga ihop med astma och allergi, neuropsykiatriska problem som autism och adhd, övervikt och fettma och skador på könsorganen, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i Folkhälsovetenskap och projektledare.

Var det ett överraskande resultat?

– Ja, jag får säga att vi blev lite överraskade över att sambanden var så starka. 83 barn är en liten grupp, trots det så hittade vi sambandet. Jag blev en aning förvånad över att vi såg det så klart, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista