Värmlands Finans bolagsstämma. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Värmlands finans

Lurade aktieägare beslutade om granskning

1:38 min

Under fredagen höll Värmlands Finans Sverige AB sin extra bolagsstämma, knappt hundra meter från Värmlands tingsrätt och häktingsförhandlingarna mot flera i bolagets ledning.

– Vi tog de beslut som vi skulle ta. Men hur ska företaget kunna fortsätta sin verksamhet när till exempel registret över företagets kunder finns hos polisen? frågar sig Aktiespararnas Gunnar Ek.

En fjärdedel av både röster och aktiekapital fanns representerat på stämman genom de 11 närvarande personerna. Något av det viktigaste beslutet var att en granskning ska göras av en av länsstyrelsen tillsatt person.

– Först lockades investerare med fina prospekt, emissioner, konvertibler med mera. Sedan började bolaget lyfta ut oberoende styrelsemedlemmar, säger en av de större aktieägarna Ulf Kjellåker som själv suttit i styrelsen några månader. Nu flyttas verksamheter ut i dotterbolag och ägandet tunnas ut där genom nyemisioner.

Fredrik Karlsson, styrelseordförande och nyanställd var den enda på plats från bolagsledningen och han upplevde att det kändes som att vara med i en film:

– Helt overkligt. Att polisen kommer till ens arbetsplats och säger att du kan gå hem, det finns ju inte, säger en tagen Fredrik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista