Rauf Ahmadi, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen i Karlstad. Foto: Gustav Larson/Sveriges Radio.
Karlstad

Inga reaktioner efter granskning av imamer

1:30 min

SVTs Uppdrag Gransknings reportage om muslimska imamer som uppmanar kvinnor att inte ringa polisen om de exempelvis blivit misshandlade, väckte starka reaktioner. Men i Karlstad verkar reaktionerna ha uteblivit.

– För oss i Karlstad har det inte varit några reaktioner alls, säger Rauf Ahmadi som är vice ordförande i Islamiska kulturföreningen i Karlstad. Enligt honom har ingen hört av sig till dem med vare sig kritik eller hot efter reportaget i Uppdrag Granskning. Själv är han dock mycket kritisk till hur imamerna och islam framställdes i Tv-inslaget.

--Man väntade på ett sånt program, för idag svartmålar alla islam, säger Rauf och fortsätter: Imamerna representerar inte islam till hundra procent. De är människor. De talar utifrån sin livserfarenhet. Du kan fråga om råd men det är du själv som bestämmer hur du ska leva ditt liv, menar Rauf.

Men hur ska man kunna veta vad som är en personlig åsikt och vad som rätt? Vad säger koranen exempelvis om bigami?

– Det finns i Koranen tydligt och klart vad som gäller flera flera fruar, säger Rauf. Om man inte klarar av det ska det vara en!

– Vi tackar gud för att det finns sådana människor som gör program som visar fel bild av islam, berättar Rauf Ahmadi, som inte tror att det här reportaget har skadat islam i Sverige.

– För folk söker själva, för allt du ser och hör är inte sant. Sanningen söker du. Du har instruktionsboken att gå efter, Koranen. Läs Koranen. Jag uppmanar alla att läsa Koranen och hitta felet som du letar efter, avslutar Rauf Ahmadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista