Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Karlstad

Karlstad lämnar garanti till äldre

Vid årsskiftet införs en värdighetsgaranti i Karlstads kommun. Syftet är att äldre personer som är i behov av hjälp tydligare ska få veta vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen.

Karlstads kommun har fått 750 000 kronor av staten för att jobba fram riktlinjer för vad som ska gälla inom äldrevården.

Resultatet är den värdighetsgaranti som arbetats fram och som bland annat innehåller ett löfte om att en plan för hur vården ska läggas upp ska vara klar inom två veckor.

Här finns också en punkt om att den som inte själv kan genomföra aktiviteter ska erbjudas att delta i minst en aktivitet i veckan.

Och minst en gång i veckan ska vårdtagaren ha möjlighet att träffa sin kontaktperson. Den som vill byta kontaktperson ska få en ny inom en veckas tid.

Nytt är också att personalen alltid ska knacka eller ringa på innan man går in till en vårdtagare. Personalen ska alltid ha namnbricka och tjänste-ID synliga.

Slutligen lovar kommunen också en skriftlig förklaring inom två veckor om man inte lyckas leva upp till de löften som ges i garantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista