Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix.
Energikontor Värmland

Idrotten ska spara energi

1:36 min

Nu ska idrottsrörelsen i Värmland satsa på att spara energi och minska utsläpp. Idrottsrörelsen har inlett ett samarbete med Energikontor Värmland som ska pågå fram till hösten 2014.

Många idrottsföreningar har höga räkningar för värme, el och vatten och målet är att idrottsföreningarna ska spara minst 15 procent energi i sina anläggningar. Även idrottens resor ska minskas för att minska klimatpåverkan.

– Beteendet hos dem som är på en anläggning har också stor betydelse när man vill spara energi, säger Kristina Dersjö, projektledare på Energikontor Värmland. Att använda lokalerna på rätt sätt och stänga av och släcka ner när man går hem ger mer än vad man tror.

Arbetet i Värmland är en del av det nationella projektet Uthållig idrott som de svenska energikontoren nu startar tillsammans med Riksidrottsförbundet.

– Genom att långsiktigt effektivisera sin energianvändning får idrottsföreningar mer pengar över till sin verksamhet samtidigt som vi minskar klimatpåverkan, säger, Per Dalebjer, förbundschef Värmlands Idrottsförbund.

– Energikontor Värmland har stor erfarenhet av att hjälpa olika sektorer i samhället som industri och fastighetsägare med att spara energi, säger Kristina Dersjö. Idrotten är ett nytt område för oss som känns väldigt spännande. Vi kommer att samarbeta med kommunernas energi- och klimatrådgivare som har erfarenhet av att arbeta med energirådgivning till idrottsföreningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista