Foto: Saurabh Das/Scanpix
Värmlands idrottsförbund

Ungdomsfotbollen slukar bensinpengar

1:37 min

Minst sju miljoner kronor går åt till bensinpengar för den värmländska ungdomsfotbollen varje år och nu vill Värmlands idrottsförbund att idrotten i Värmland ska börja spara energi.

Seriesystem för de värmländska lagidrotterna och sammandragningar med cuper kan göras om så det blir mindre resande menar Per Dalebjer på Värmlands Idrottsförbund.

– Genom en välformulerad strategi vad gäller seriesystemet så kan man minska ungarnas behov av att resa runt i Värmland.

Redan i 9-10-årsåldern kan ungdomslagen i fotboll göra resor på mer än tjugo mil fram och tillbaka till matcher och idag sker resorna med bil. Med en titt i seriesystemen går det lätt att räkna fram att föräldrar och ledare får skjuta till mer än 15 000 kronor i bensinpengar för ett ungsomslag på en säsong. I Värmland finns 133 fotbollsföreningar, bland dessa finns 450 till 500 ungdomslag varje år . Lågt räknat visar det att ungdomsfotbollen i Värmland betalar minst sju miljoner kronor om året för bensin. I praktiken lär siffran vara långt mycket högre.

– Kollektivtrafiken bör kunna bli så bra att lag kan resa med den i framtiden. Vi går allt snabbare mot en punkt på bensinpriset där inte längre föräldrar kan ställa upp och köra sina barn på det sätt som görs idag, säger Per Dalebjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista