Niklas Wikström (FP), Per Samule Nisser (M), Peter Kullgren (KD) och Maria Frisk (MP) presenterade idag majoritetens budget för Karlstad 2013-2015. Foto: Torsten Gabrielsson, Sveriges Radio.
Karlstad

Budgetsatsning på barn, bussar och bostäder

1:37 min

Under tisdagen presenterade den blågröna politiska majoriteten i Karlstad sitt budgetförslag för 2013-2015. Budgeten innehåller bland annat satsningar på grundskolan, bostäder åt hemlösa och nya stadsbussar.

Bland annat har majoriteten avsatt 25 miljoner kronor som ska gå till skolan för att ge extra stöd till elever med särskilda behov. I budgeten för barn- och ungdomsnämnden ingår också bland annat mer resurser till elevhälsa, It-pedagogik, naturkunskap och matte. Men oppositionsrådet, socialdemokraternas Lena Melesjö Windahl är kritisk till skolbudgeten.

– Jag är förvånad över att man varken förra året eller detta år har pengar till ökade löner för lärarna, vilket vi hade redan förra året, 27 miljoner kronor.

Den omdiskuterade dagistaxan kommer vara kvar på samma nivå för att finansiera förskolan.

Vidare i majoritetens budget ser vi en satsning på 10 miljoner till bostadssociala frågor, i den ingår den så kallade tak-över-huvudet garantin för hemlösa, vi hör Per Samuel Nisser, moderat kommunalråd i Karlstad:

– Ingen i Kalrstad ska behöva gå och lägga sig på kvällen utan att veta var. En säng, ett rum, ett hem på något sätt.

I budgeten finns också 25 miljoner per år till vad man kallar för miljöinvesteringar. Här ingår de nya stadsbussarna som drivs med biogas som sätts i trafik nästa år.

För den som undrar hur det kommer bli med taket över bandyplanen på Tingvalla finns ännu inga besked. Majoriteten vill fortsätta att titta på olika lösningar för hela Tingvalla-området.

Något att notera är att den nya budgeten omfattar sammanlagt 4 miljarder kronor, vilket är rekordhögt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista