Tippskydden är de stödben som sitter mellan bakhjulen på en rullstol. Arbetsterapeut Inga Johansson säger att hon regelbundet ser tippskydd som inte blivit nerfällda igen efter en transport. Foto:Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Karlskoga

Kunskap om rullstolar ifrågasätts

1:46 min

En rullstol med en äldre kvinna i välte nyligen när kvinnan skulle köras hem till Karlskoga från Universitetssjukhuset i Örebro.

För att köra upp kvinnan i den lilla buss som skulle köra henne hem till Karlskoga hade chauffören fällt undan de tippskydd som finns på rullstolen.

– Då tippade stolen när han försökte dra den bakåt. Då fick han kvinnan i knät. Jag tycker det är katastrofalt att det kan hända så allvarliga olyckor. Det är det verkligen, säger Inga Johansson som är arbetsterapeut på Karlskoga kommun.

Hon har pratat med den äldre kvinnan som själv tror att hon kunde avlidit eller åtminstone behövt sjukhusvård om hon hade fallit rakt ner i bussgolvet eller marken istället.

– Så allvarligt var det, säger Inga Johansson.

Just den här gången är det möjligt att tippskydden var tvungna att vara bortfällda för att rullstolen skulle kunna vinklas upp på bussen. Men Inga Johanssons bild är att det finns chaufförer som inte vet hur lätt en del moderna rullstolar kan välta och hur viktiga tippskydden därför är. Så hon är inte förvånad över det som hände.

– Jag är inte förvånad att det händer eftersom jag ser varje vecka tippskydd som inte är på plats, berättar Inga Johansson.

– Det kanske inte är så stor procent där det är miss. Men det är tillräckligt ofta, eftersom det är så allvarliga konsekvenser, säger Inga Johansson.

Chaufförens chef, Patrik Lindberg på Lindbergs buss, säger att det var en rutinerad förare med goda kunskaper om rullstolar som var inblandad i tillbudet med Karlskogakvinnan, och kallar det för en olyckshändelse.

Om att tippskydd ibland glöms bort, säger han så här:

– Jag kan inte säga emot. Är det så att man har glömt att fälla tillbaka tippskydd som man haft anledning att fälla upp så är det naturligtvis en brist. Då får man naturligtvis se till att man informerar om det är viktigt att man fäller ner tippskydden igen.

Vet inte dina chaufförer om att man måste återställa tippskydd?

– Det vet de säkert. Men alla kan ju glömma, säger Patrik Lindberg, VD på Lindbergs buss i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista