Petter Hidén på toppen av Mount Everest. Foto: Privat.
Säffle

Värmlänning på Mount Everests topp

1:44 min

I lördags blev 23-årige Petter Hidén från Säffle den yngste svensk som hittills har bestigit Mount Everest. Men det har varit en mycket olycksdrabbad säsong på världens högsta berg.

Petter Hidén lyckades nå toppen tillsammans med sitt team på åtta personer och alla kom välbehållna ner. Men det har varit en mycket olycksdrabbad säsong. Minst tre klättrare har dött, uppger researrangörer och tjänstemän enligt AFP.

En tysk, en kanadensisk och en koreansk bergsklättrare på väg tillbaka från Mount Everests topp har omkommit. En kinesisk klättrare och en nepalesisk guide saknas fortfarande, skriver The Independent.

Vädret var fint på fredagen och lördagsmorgonen, men på lördagseftermiddagen blåste en storm in över det 8.848 meter höga berget.

Maj är den populäraste månaden för bergsklättring på Mount Everest. Så sent som den 19 maj stod svenske Petter Hidén på toppen, men nu befinner han sig nere i base camp. Minst sex svenskar ska befinna sig på Mount Everests nordsida enligt Peter Adolfsson, som själv besteg berget 2010.

När Peter Adolfsson besteg Mount Everest var det ungefär 200 klättrare på berget samtidigt, han säger att det inte är ovanligt att det är minst 100 klättrare på båda sidor. Bilden att att klättrare bara ser toppen och inte hjälper varandra tycker han inte stämmer.

- Det är många som blir toppkåta och bara ser toppen, men generellt så hjälper man varandra ner. Jag har aldrig varit med om att man inte hjälps åt, så viktigt är det inte, säger Peter Adolfsson.

Samtidigt är det tungt att hjälpa någon, eller ta ner en redan avliden person. Under Peter Adolfssons expedition avled en japansk klättrare på 8.250 meters höjd.

- Det är fruktansvärt jobbigt att ta ner en person, det sätter ens eget liv i fara. Det räcker med en. Att bära ner en kille på 70-80 kilo är jobbigt, man har nog med sig själv, säger Peter Adolfsson till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista