Lotta Olsson, Copiad himself, Mia Andrén pch Morgonradions Andreas Ruuht. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Litteratur

Ny barnbok om travhästen Copiad

1:32 min

Idag släpps en ny barnbok om den legendariska värmländska travhästen Copiad. Författarinnan Lotta Olsson har skrivit boken "Copiad och den stora fajten - Elitloppet 1994"

Den nya barnboken har illustrationer av Mia Andrésen. Boken handlar om det legendariska Elitloppet 1994 och duellen mot Pine Chip.

– Det var travsport när den är som vackrast, när det handlar om kampen, glöden och kärleken till hästarna, säger Lotta Olsson.

Barnboken består av illustrationer och vänder sig till mindre barn, och indirekt till nostalgiska travnördar, föräldrar, mor- och farföräldrar med travintresse.

I slutet av boken finns extramaterial med foton på Copiad och tre korta intervjuer med kusken Erik Berglöf, skötaren Anette Nyström och delägaren och hockeylegendaren Conny Evensson.

– Vi behöver alla må bra för att prestera, hästar som människor. Vi behöver hopp, en morot och folk omkring oss som bryr sig om oss och tror på oss. Och vi behöver förebilder och framgångssagor.

Copiad hade en ovanlig stark kämpaglöd, som berörde mig och många andra - även utanför travvärlden, säger Lotta Olsson vars pappa var en av de åtta delägarna i Copiad.

Copiad, född 2 juli 1989, är en av de bästa svenska travhästarna genom tiderna. Copiad hade under en period världsrekordet på 1000-metersbana med 1.10,7/1609 meter. Segrarna i Elitloppet 1994 och 1995 är de största meriterna där duellen mot Pine Chip 1994 rankas som ett av de mest spännande ögonblicken i svensk travhistoria.

Copiad avslutade karriären 1996 efter överträningssymptom och verkade sedan som avelshingst på Alebäcks Stuteri. I oktober 2003 blev han ej längre godkänd som avelshingst på grund av otillräckliga resultat av avkommorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista