Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Högt pris för att sätta sig upp mot hedersvåld

1:36 min

Omkring 300 anmälningar om hedersrelaterat våld kommer in till den svenska polisen på ett år. Enligt Brottsförebyggande rådet måste fler kvinnor våga anmäla. Men värmländska "Leyla" vågade och fick betala ett högt pris.

"Leyla" trodde att hon åkte på semester till sitt hemland Kurdistan med sin man och deras 3 barn. Men mannen planerade att flytta tillbaka till Kurdistan utan att fråga vad "Leyla" ville.

- Jag sa till honom att jag vill åka till Sverige, jag vill inte stanna.

- Han slog mig och tog passen.

"Leylas" man rev sönder passen och åkte till Sverige för att sälja deras lägenhet. När han var i Sverige passade "Leyla" på att anmäla honom och hans familj till polisen i Kurdistan. För mannen blev det en hederssak när "Leyla" anmälde honom.

- Han ringde mig från Sverige och sa att han skulle döda mig när han kommer.

- Hans familj ville ha barnen och hotade mig.

"Leylas" familj hjälpte henne och hennes 3 barn att kontakta svenska ambassaden i Kurdistan, som var enda utvägen för henne. Hon fick den hjälp hon behövde som svensk medborgare och flydde från landet. I samma stund som hon kom till Sverige blev hon erbjuden skyddat boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista