Karlstad

Nytt projekt ska minska hedersrelaterat våld

1:24 min

Karlstads kommun ska delta i ett nationellt projekt för att lära sig mer om hedersrelaterat våld. En orsak är att de svenska socialtjänsternas kunskaper om hedersvåld sällan är tillräckliga.

Karlstads kommun ska delta i ett nationellt projekt mot hedersrelaterat våld. Projektet Våga göra skilja ska öka kunskapen bland myndigheter så att fler ska få rätt hjälp.

– Det är bra för att vi får vara med på detta. Vi i Karlstad är medvetna om att kunskapen inte alltid räcker till utan att vi behöver lära oss mer, säger Ann-Karin Bohl, verksamhetsutvecklare på Karlstads kommun.

Några säkra siffror över hur många värmlänningar som utsätts för hedersrelaterat våld finns inte, men förra året anmäldes runt 300 fall till polisen över hela landet.

När är en person väl gjort en anmälan gäller det att han eller hon får rätt hjälp, säger Ann-Karin Bohl.

– Det gäller att vi gör en riskbedömning och exempelvis erbjuder personen ett boende i en annan kommun eller till och med ett annat land, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista