Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Karlstads universitet

Miljonersättning till uppsagd professor

Karlstads universitet har nu kommit överens med den professor som blev uppsagd förra sommaren. Ärendet var på väg att tas upp i Arbetsdomstolen, men parterna har nu i stället nått en förlikning.

Professorn får 18 månadslöner, drygt 950 000 kronor, mot att han genast slutar på universitetet. Universitetet ansåg att professorn hade delat ut examensbevis på ett sätt som stred mot reglerna och valda att säga upp honom i juli i fjol, men mannen överklagade med hjälp av facket.

– Vi anser att personalansvarsnämndens beslut var riktigt, men har ändå valt att nå en förlikning, säger Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet. Det är brukligt att parterna försöker nå en förlikning innan ett ärende avgörs i arbetsdomstolen. I det här fallet har vi lyckats med det. Efter en sammanvägning av alla omständigheter bedömde vi att en förlikning var rimlig i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista