Barn på Skåre herrgårds förskola i Karlstad. Foto: Jonatan Björck/SR
Karlstad

Förskolans dag firades med kojbygge

1:29 min

I dag firades förskolans dag runt om i Sverige. På Skåre herrgårds förskola fick barnen vara med och inviga en helt ny koja. Den är ett samarbete mellan förskolan, tekniklinjen på Älvkullegymnasiet och intresseorganisationen Stål och verkstad.

På Stål och verkstad arbetar Linn Dreijerbacken och Jeanette Löfberg, och de förklarar varför de valt att satsa på ett kojbygge.

– Vi tycker det är viktigt att barn i unga åldrar får lära sig att teknik är väldigt roligt och att det inte är så svårt med hammare och spik, säger Linn och Jeanette.

Kojan är ett samarbete mellan förskolan, teknikprogrammet på Älvkullegymnasiet och intresseorganisationen stål- och verkstad.

Leken är inspirerad av sagan om Snick & Snack Vännerna i Kungaskogen bygger en koja av Lisa Grane.

Barnen fick också se en imponerande teater av förskolelärarna. Gymnasieeleverna Daniel Björkdahl och Jonas Barsing har tillsammans med klasskompisen Staffan Robertsson lagt ner nästan 400 timmar på att bygga kojan.

– Vi fick ett erbjudande av vår handledare som frågade om vi var intresserade av att bygga och utveckla en koja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista