Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Kommunerna satsar olika på skolmaten

En skollunch i grundskolan i Sverige kostar i genomsnitt 9 kronor och 48 öre. Men det varierar mycket från kommun till kommun. Det visar en kartläggning som organisationen Skolmatens vänner gjort där man ställt frågor till kommunernas kostchefer.

I hela riket pendlar kostnaderna för en lunch i grundskolan mellan 6 kronor och 43 öre upptill 14 kronor.

Här i Värmland får kostchefen i Karlstad använda 9 kronor för en lunch i grundskolan och 9 och 50 för gymnasielunchen. Kollegan i Eda kan kosta på sig 15 och 45 för gymnasielunchen men bara 9 och 50 för grundskolelunchen. I Kristinehamn kostar en gymnasielunch 14 och 84 medan grundskolelunchen kostar 10 och 79.

Dyrast grundskolelunch i Värmland har Munkfors med 12 kronor och allra billigast lunch i Värmland får grundskoleeleverna i Grums kommun. Där kostar lunchen bara 8 kronor och 28 öre.

– Man får vad man betalar för, och under tio kronor är skamligt lite. Förutom pengar till livsmedel behöver kostkompetensen förbättras i kommunerna, här vet vi att det idag finns brister, säger Karin Lidén, ordförande i kostchefernas organisation Kost och Näring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista