1 av 6
Bibbi grillar i veckans program. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 6
Flankstek på grillen är en favorit. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 6
Blek pizza blir din nya favorit. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 6
Katten Krister trivs i Bibbis kök. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
5 av 6
Flanksteken är mycket mör. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
6 av 6
Enkelt att grilla grönsaker i folielåda. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Bibbi grillar flankstek och gör egen pizza

Bibbi Kringlund grillar och gör egen pizza.
26 min

I veckans Matprat med Bibbi Kringlund grillades flankstek och det bjöds även på blek pizza. Bibbi delade också med sig av sina bästa grilltips - använd bark från fruktträd och testa en grillsten för frasig pizza.

Grill

Grilltillbehör: Fruktved eller spån, tändrör, briketter, aluminium/engångsform ca 30*15 cm.

Alsacepizza Tartee Flambée

Pizzadeg

25g jäst

2,5dl ljummet vatten

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

2msk rapsolja eller olivolja

5-6 dl vetemjöl

Fyllning

2dl creme fraiche, 40%

80g färskost med vitlökssmak

4-5 gullök

En klick smör

200g riven prästost

250 g sidfläsk

Några kvistar färsk timjan

  1. Blanda ingredienser till pizzadegen, knåda ca 10 min. Om degen känns hård kan ni droppa i lite mer vatten.Täck över degen,låt jäsa i 40 minuter.
  2. Blanda creme fraiche med färskost till en slät smet. Skala och skiva löken. Stek den mjuk och glansig i smör. Låt svalna lite.
  3. Dela degen i tre eller sex bitar. Kavla ut till ovala cirklar med pizzatjock (3mm) botten.
  4. Fördela cremefraicheröran på degcirklarna, spara någon centimeter på kanterna. Lägg på den rivna osten, sedan lök och sist sidfläsk skuret i tunna skivor. Toppa med några kvistar timjan.
  5. För över pizzabitarna på stenskivan när den blivit riktigt varm, det funkar att ha ett bakplåtspapper under om det är svårt att flytta pizzan.
  6. Grädda ca 10 minuter, tills pizzan fått fin färg både över och under.
  7. Om ni inte vill grädda all pizza går det bra att göra den helt klar och sedan frysa in. Tina dem då helt innan ni gräddar dem.

Vintips

Vitt: Gewurztraminer Réserve Hennÿ (nr 2176),119kr

Grillad Flankstek

6-8 pers

1kg Flankstek (eller biff i 2-cm tjocka skivor)

Salt och peppar

En klick smält smör

1 msk grönpeppar

0,5 msk gult senapsfrö

1dl/100 g glykossirap

0,5dl kikkoman soja

  1. Börja med glazen: Förväll peppar och senapsfrö 3 gånger. Skölj med kallt vatten, blanda med soja och glykos.
  2. Salt och peppra köttet ca 40 minuter innan det grillas. Smält lite smör och pensla ett tunt lager på köttet med. Tänd sedan grillen. Det tar 30-40 minuter innan ni fått glöd. Använd tändrör och briketter! Blötlägg fruktträdsspån eller ved.
  3. När briketterna ser vita ut är det dags att fördela ut dem i grillen, lägg det blöta fruktspånet ovanpå.
  4. Grilla flanksteken rakt ovanpå glöden, ca 4-5 minuter på varje sida.
  5. Pensla med glazen mot slutet av grillningen. Innertemperaturen skall vara 58 grader. Låt köttet vila en kvart inlindat i bakplåtspapper. Skiva i tjocka skivor, 1-2 cm breda, tvärsöver fibrerna. Den glaze som inte går åt håller några veckor i kylskåp.

Grillade grönsaker

Man tager vad man tycker om till exempel sparris, champinjoner, paprika, lök.

Olja

Salt och peppar

  1. Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Blanka av dem med en skvätt olja, salt och peppar.
  2. Perforera en engångsform i aluminium med flera hål i botten. Hacka med en gaffel, kniv eller penna.
  3. När köttet vilar ställer ni på formen på grillgallret och låter grönsakerna få stekyta.
  4. Servera med sallad och kött.

Vintips

Rött: Cline Cashmere (nr 6580), 99kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".