Klassfotbollen är lika mycket en social tillställning. Foto: Stina Broberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Ungdomsfotboll

Föräldrar skjutsar för sju miljoner varje år

1:35 min

Ungdomslagen i värmländsk fotboll gör bilresor till seriematcher där enbart bensinkostnaderna ligger på minst sju miljoner kronor per säsong, något som föräldrar och ledare betalar.

Det är 500 lag som reser lågt räknat i genomsnitt fem mil till match.En utveckling som kan bli svår att upprätthålla i takt med det stigande bensinpriset och arbetet med koldioxidutsläppen.

Annelie Larsson ordförande i Värmlands fotbollsförbund:

– Det är otroligt mycket pengar och jag har aldrig räknat eller sett det på det sättet. Framförallt är det många mil på vägen som man naturligtvis får tänka på, säger Annelie Larsson.

Samtidigt som fotbollförbundets ordförande tycker att siffran är skrämmande så ser hon den också som ett bevis på fotbollens storhet och det intresse den skapar.

– När vi gör våra serier försöker vi att hålla nere resorna, men vi är ett län med mycket glesbyggd. Samtidigt som det finns önskemål om korta resor finns det också önskemål om att inte behöva möta samma lag år efter år, berättar Annelie.

– Efterhand kommer säkert en nivå när folk säger att det här går inte, men var den smärtgränsen går kan jag inte säga idag, säger Annelie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista