1 av 2
Kirurg Stephan Axer gör en gastrisk bypass-operation med hjälp av titthålsteknik på sjukhuset i Torsby. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Leif Hoffmann, överläkare i kirurgi på Torsby sjukhus. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Gastrisk bypass

Allt vanligare att operera bort fetman

1:35 min

Operationer mot fetma, så kallade gastrisk bypass, där man förminskar magsäcken, har ökat kraftigt de senaste åren i Värmland. På sjukhuset i Torsby gjorde man 257 operationer förra året och i förhållande till folkmängden i Värmland är vi ett av de tre län i landet där det görs allra flest fetmaoperationer, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Camilla Carlsson från Säffle blev opererad förra hösten.

– Problemet är inte att gå ner i vikt, problemet är att hålla vikten. Det blir att man jojobantar och för varje gång går man upp mer. Jag hittade ingen annan väg att göra det på. Jag tänkte att jag får göra det här för att få slut på jojobantningen, säger Camilla Carlsson från Säffle, som genomgick en gastrisk bypass-operation i oktober 2011.

38 procent av värmlänningarna är överviktiga, tre procentenheter mer än rikssnittet, enligt statistik från Statens folkhälsoinstitut. I Värmland har landstinget satsat på fetmaoperationer, och vi är ett av de tre län i Sverige som gör flest sådana operationer i förhållande till folkmängden.

Om man räknar med alla vårdkostnader kostar en gastrisk bypass upp mot 120 000 kronor. Men det är ett ingrepp lönar sig för samhället, enligt Leif Hoffmann, överläkare i kirurgi på Torsby sjukhus.

– Efter fem år så kostar en opererad patient cirka hälften av det som en icke opererad kostar. Ser man på samhällsekonomin och minskat behov av sjukskrivning, minskat behov av mediciner, höftoperationer och knäledsoperationer så har samhället egentligen inte råd att låta bli att operera de överviktiga.

Enligt Leif Hoffmann är operation den metod som på längre sikt visat sig vara den mest effektiva behandlingen för att få bukt med fetma. Med hjälp av vanlig bantning kan många i och för sig gå ner i vikt lika mycket som efter en operation, men det stora problemet brukar istället vara att lyckas hålla den vikten under en längre tid.

– Så långt som vi har sett hittills är det bara operation som lyckas hålla vikten nere.

Vad vet man om hur patienterna kan påverkas på lång sikt utav magoperationen, till exempel när de blir gamla?

– Tyvärr är det så att den här typen av operationer har inte funnits i någon större volym i mer än 20 år. Så de riktiga långtidseffekterna vet man väldigt lite om, säger Leif Hoffmann.

Jenni Jansson
jenni.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista