1 av 2
Glada studenter. Foto: Scanpix
2 av 2
Inger Thysell, verksamhetchef på Älvkullegymnasiet. Foto: Louise Uhlin
Studentresor

Hot om lägre betyg skrämmer inte studenter

1:30 min

Att åka utomlands innan studenten har blivit en tradition som verkar vara här för att stanna. Men trots att elever som åker utan rektorernas godkännande både riskerar längre betyg eller indraget studiebidrag är inget som verkar skrämmande.

Efter en rundvandring på Älvkullegymnasiet i Karlstad är det inte svårt att förstå att det är många av eleverna där som snart åker utomlands, trots att skolan inte är slut. Asso Khiradast är en av dom och han och många andra menar att det inte spelar någon roll om man får sin ledighetsansökan godkänd eller inte.

– Nej, eftersom alla gör det så får skolan stå ut med det. Jag hade åkt även om jag inte fått min ledighetsansökan godkänd eftersom jag redan har bokat och jag har sagt till dem att vi skulle åka, säger han.

När skolorna får in ledighetsansökningar från elever görs individuella bedömningar där man bland annat tittar på närvaro och betyg. Rör det sig om en elev som har hög frånvaro kan man avslå ansökan och om eleven trots det väljer att åka så kan skolan rapportera in till Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Det kan i värsta fall innebära indraget studiebidrag eller i värsta fall att eleven blir återbetalningsskyldig.

– Det är inte acceptabelt att åka när skolan sagt nej till ledighet. Skolan pågår till och med den 15 juni och har man tackat ja till en plats på gymnasiet så är närvaro obligatoriskt fram till sista dagen, säger Inger Thysell som är verksamhetsansvarig på Älvkullegymnasiet. Hon påpekar också att närvaron på just Älvkullegymnasiet är hög, men att man bara fått in 30 ledighetsansökningar från elever som åker på studentresor.

Studentresorna har mer eller mindre blivit tradition och att elever åker utan att skolan godkänt det är knappast ett minskande problem.

– Det är klart att vi inte kan göra något åt det mer än att göra det vi ska göra. Eleverna måste ta de konsekvenser som blir av att man ger sig iväg såhär. Det känns lite som ett misslyckande att eleverna inte tar sitt ansvar, säger Inget Thysell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista