Kirurg Stephan Axer gör en gastrisk bypass-operation med hjälp av titthålsteknik på sjukhuset i Torsby. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Gastrisk bypass

"Patienter behöver utredas mer"

"Behövs mer utredningar"
1:26 min

Värmland är på tredje plats i landet bland de län som gör flest gastrisk bypass-operationer i förhållande till folkmängd, alltså operationer där man förminskar magsäcken för att gå ner i vikt. Men någon annan behandlingsmetod än operation erbjuds inte patienter med fetma idag. 

På sjukhuset i Torsby tycker man att det är en bra metod, men patienterna skulle behöva utredas mer innan man opererar.

– Vad vi önskar oss är att patienterna skulle få en mycket omfattande utredning inför operation, det vill säga en psykologisk utredning för att kolla om patienterna till exempel har ADHD, aspberger eller autism. Dessutom behöver vi en mycket noggrann dietistutredning för att identifiera patienter som har ätstörningar, till exempel hetsätstörningar. Förändringar med ätbeteende det är mycket viktigt också efter operation. Man måste kunna ändra sitt ätmönster, säger Stephan Axer, överläkare i kirurgi.

Värmland ligger på tredje plats bland de län som gör flest fetmaoperationer i förhållande till folkmängden.

– Det har framförallt att göra med att vi har mycket goda operativa resurser. Vi ligger förmodligen i kapp med det operativa behovet. Å andra sidan får man säga att vi har tyvärr inga andra åtgärder att erbjuda än bara en operation, säger Stephan Axer.

Patienter kan få remiss till exempelvis friskvården eller dietist för att få råd om att gå ned i vikt, men den verksamheten är mer riktad till personer som har en lättare övervikt. Idag finns det inget särskilt behandlingsprogram för personer med fetma i Värmland, som ett alternativ till operation.

– Det finns stora möjligheter att förbättra den här situationen. Det kräver en stor satsning av landstinget för att kunna ta hand om utredning, för att kunna ta hand om olika behandlingsmetoder och vi måste också försöka förhindra att folk blir feta överhuvudtaget, säger Stephan Axer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".