Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Naturskyddsföreningen

Krav om spridningsstopp av slam på åkermark

Uppdaterat tisdag 29 maj 2012 kl 04.54
Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 13.36
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Användningen av slam på åkermark har ökat dramatiskt i Värmlands län. Men slammet innehåller miljögifter som till exempel kadmium som kan tas upp av grödor och hamna i livsmedel.

Det är Naturskyddsföreningen som är mycket kritiskt i en ny rapport, eftersom slammet innehåller höga halter av bland annat kadmium.

– Vi bör stoppa spridningen. Genom att bränna slammmet går det att återvinna fosforen i en mycket renare form. I grunden bör vi sluta införa varor som innehåller kadmium, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Rapporten pekar på att trots att EU har ett "slamdirektiv" för att reglera användningen så har flera länder som Schweiz gått längre och totalförbjudit användning av slam på åkermark.

Enligt Naturskyddsföreningen kan slammet först brännas för att få ut ett mycket renare fosforinnehåll.

– Det krävs ett bättre regelverk för att slammspridningen på våra åkrar ska stoppas, menar Naturskyddsföreningen och Mikael Karlsson.

– Slamspridningen gör att vi får ett nytt liv ett ett kretslopp med kadmium. Kadmium är ett ämne som vi försökt få bort i decennier och som skapar problem med njurarna, benskörhet med mera, säger Mikael.

Enligt Naturskyddsförenings rapport innehåller slam omkring 30 mg kadmium per kilo fosfor. Sedan 1993 finns ett förbud mot att sälja mineralgödsel med kadmiumhalter över 100 mg per kilo fosfor. Andra ämnen i slammet enligt rapporten är bromerade flamskyddsmedel, dioxin, pcb, läkemedel med flera andra farliga ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".