Naturskyddsföreningen

Krav om spridningsstopp av slam på åkermark

Användningen av slam på åkermark har ökat dramatiskt i Värmlands län. Men slammet innehåller miljögifter som till exempel kadmium som kan tas upp av grödor och hamna i livsmedel.

Det är Naturskyddsföreningen som är mycket kritiskt i en ny rapport, eftersom slammet innehåller höga halter av bland annat kadmium.

– Vi bör stoppa spridningen. Genom att bränna slammmet går det att återvinna fosforen i en mycket renare form. I grunden bör vi sluta införa varor som innehåller kadmium, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Rapporten pekar på att trots att EU har ett "slamdirektiv" för att reglera användningen så har flera länder som Schweiz gått längre och totalförbjudit användning av slam på åkermark.

Enligt Naturskyddsföreningen kan slammet först brännas för att få ut ett mycket renare fosforinnehåll.

– Det krävs ett bättre regelverk för att slammspridningen på våra åkrar ska stoppas, menar Naturskyddsföreningen och Mikael Karlsson.

– Slamspridningen gör att vi får ett nytt liv ett ett kretslopp med kadmium. Kadmium är ett ämne som vi försökt få bort i decennier och som skapar problem med njurarna, benskörhet med mera, säger Mikael.

Enligt Naturskyddsförenings rapport innehåller slam omkring 30 mg kadmium per kilo fosfor. Sedan 1993 finns ett förbud mot att sälja mineralgödsel med kadmiumhalter över 100 mg per kilo fosfor. Andra ämnen i slammet enligt rapporten är bromerade flamskyddsmedel, dioxin, pcb, läkemedel med flera andra farliga ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista