Foto: Zin Jägersand/SR.
Karlstad - Kil

Nytt dubbelspår tar bort flaskhals

Nu ska tågkapaciteten mellan Karlstad och Kil öka. Trafikverket har gett byggföretaget NCC Construction i uppdrag att bygga mötesspår mellan Skåre och Kil i vinter.

I Skattkärr ska även en mötesstation byggas för att undvika långa tågstopp. Ordern är värd 72 miljoner kronor.

Den aktuella tågsträckan har länge dragits med kapacitetsproblem som skapat missnöje bland tågresenärerna. Allt mer gods- och persontrafik behöver trafikera enkelspåret och den ökade tidskonkurrensen har lett till många förseningar.

– Med det nya dubbelspåret bygger vi bort en flaskhals som har hindrat tågen från att mötas. Ett mötesspår på sträckan gör tågtrafiken effektivare för både gods och resenärer, säger Carl-Gustav Eklund, affärschef på NCC Construction, region Väst.

Mötesstationen i Skattkärr byggs för samtidig infart. Det betyder att två tåg kan rulla in samtidigt på mötesstationen, för att sedan snabbt kunna köra vidare. Växlarna kommer också att flyttas vilket gör att tågen kan rulla in snabbare på sidospåret. Totalt sett undviker man långa tågmöten och minskar den totala restiden.

Bygget av mötesspåret mellan Skåre och Kil påbörjas senast strax efter Lucia i år. Byggstarten av mötesstationen i Skattkärr är planerad till månadsskiftet november/december 2013.

– Vi hoppas att resenärerna kommer märka att tågtrafiken rullar på smidigare och snabbare när vi byggt färdigt, säger Carl-Gustav Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista