Barn riskerar vräkning när kommuner slarvar

Bara fyra värmländska kommuner har aktuella rutiner för hur man undviker att vräka barnfamljer. Det visar Socialstyrelsens jämförelse mellan landets kommuner.

Kommunerna har bland annat fått svara på frågan om det finns skriftliga och aktuella rutiner för att förebygga vräkning av barn. Sex av tio kommuner i landet uppger att de inte har några sådana rutiner. I Värmland är det bara Filipstad, Forshaga, Sunne och Arvika kommer som svarat att sådana rutiner finns.

Trots regeringens nollvision om att inga barn ska vräkas så förekommer det idag - och Socialstyrelsen menar att säkerställda rutiner om hur vräkningarna kan förebyggas är en förutsättning för att kommunerna snabbt ska kunna agera när en familj riskerar vräkning.

Oftast är det de mindre kommunerna som saknar rutiner, eftersom problemet är så litet där. Men trots det har alltså Värmlands största kommun Karlstad inga rutiner som talar om hur man ska agera när ett barn riskerar att bli hemlöst.

Socialnämndens ordförande i Karlstad, moderaten Johanna Larsson, har avböjt intervju med P4 Värmland, men hon säger att man jobbar med att ta fram aktuella rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista