Zenitha Bäck kommunals ordförande i Torsby kommun. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Torsby

Kommunal kritiserar avgångsvederlagen

Kommunal: ”Det är fruktansvärt”
1:30 min

De senaste åtta åren har Torsby kommun betalat närmare fem miljoner kronor i avgångsvederlag till sju chefer som sagt upp sig själva. Fem av dem har fått avgångsvederlag på över 4,3 miljoner kronor. Nu rasar fackförbundet Kommunal.

– Det är fruktansvärt och upprörande säger Zenitha Bäck kommunals ordförande i Torsby kommun

Med alla avgifter och avgångsvederlag har Torsby kommun betalat närmare 6,3 miljoner kronor de senaste åtta åren till sju chefer som sagt upp sig själva. Fem chefer har varit anställda inom omsorgsverksamheten, en har varit gatuchef och en har varit anställd som rektor.

Den högsta enskilda avgångsvederlaget fick en socialchef som fick drygt 1,2 kronor 2004, därefter kommer gatuchefen som samma år fick 932 000 kronor, till detta kommer arbetsgivaravgifter på 40 procent.

Av de sju anställda med chefspositioner som sagt upp sig kommer fem från omsorgsförvaltningen, som under en längre tid haft en turbulent verksamhet. Den senaste chefen sa upp sig vid nyårsskiftet och kunde då kvittera ut 20 måndslöner på sammanlagt 740 000 kronor. En summa som tilläggsavgifter blir cirka en miljon kronor.

Samtliga avgångsvederlag har förhandlats fram mellan Torsby kommun som arbetsgivare och chefernas respektive fackförening.

– Det värsta är att de säger upp sig själva och får den här summan, säger Zenita Bäck på Kommunal i Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".