Vänern

Större områden med dumpad ammunition

"Otterbäcken största dumpningsområdet"
1:21 min

I Vänern ligger tusentals ton dumpad ammunition. Vid den senaste inventeringen visade sig att ammunitionen finns över ett större område än tidigare känt.

– Det är allt från pansargranater, raketgranater, ammunition i emballage, finkallibrig ammunition. Dumpningsplatserna i Sverige är hundra stycken, varav Otterbcäken vid Värmlandsgränsen är det största. Det är 3 500 ton som ligger dumpat där, säger Marcus Abrahamsson, örlogskapten som jobbar med att kartlägga var ammunitionen.

De senaste åren har det genomförts kartläggningar av Otterbäcken. Flera stora fartyg har kört fram och tillbaka, dykare har varit nere och man har kunnat scanna botten med teknisk utrustning från båtarna. Det har visat sig att mycket av ammunitionen ligger där den inte ska ligga.

– Dumpningsområdet har varit mycket större än vi trott. Det beror på att man har dumpat med stora pråmar och sedan drivit några timmar och kastat ammunitionen över bord, säger Marcus Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".