Kenneth Johansson blir ny landshövding i Värmland. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Länsstyrelsen

Dalmas blir ny hövding i Värmland

1:31 min

Regeringen har idag utsett Kenneth Johansson till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Värmland.

Kenneth Johansson är född 1956 och är sedan 1998 riksdagsledamot för Centerpartiet och är sedan 2006 ordförande i riksdagens socialutskott. Kenneth Johansson efterträder Eva Eriksson på posten som landshövding. Hennes förordnande går ut den 30 september i höst.

Kenneth Johansson är även ledamot i Socialstyrelsen insynsråd, i insynsrådet för Länsstyrelsen i Dalarna och i styrelsen för Samhall AB. Under åren 2006-2008 var han ordförande i LSS-kommittén. Under 1997-2007 var han ledamot i Centerpartiets partistyrelse och under ett antal år på 90-talet var han ordförande i socialnämnden och oppositionsråd i Falu kommun. Han har även tidigare varit administrativ chef för Landstinget i Dalarna.

Hans förordnande gäller från och med 1 oktober 2012 till och med 30 september 2018.

– Det är glädjande att regeringen idag kunnat utse Kenneth Johansson till ny landshövding i Värmland. Han är en politiker med gedigen kunskap om många viktiga välfärdsfrågor och bred erfarenhet av att arbeta med viktiga samhällsfrågor på både kommun- och riksnivå. Han har också en god inblick i de särskilda förutsättningar som ett skogslän har, något som kommer väl till pass i hans nya uppdrag, säger civilminister Stefan Attefall.

– Jag är mycket stolt och glad över att ha blivit utnämnd till landshövding i Värmland. Det blir en mycket spännande uppgift att tillsammans med de som bor och verkar i länet vara med och utveckla Värmland till ett ännu mer attraktivt län. Värmland är ett företagsamt län med stora tillgångar inom både natur och kultur. Med min erfarenhet från Dalarna, ett län med liknande struktur, ser jag det som mycket viktigt att ge förutsättningar för en utveckling som omfattar hela länet. Jag tror att mitt stora kontaktnät och min vilja att arbeta resultatinriktat blir till nytta i mitt nya arbete, säger Kenneth Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista